注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

邡芳博客

相识是缘、珍惜缘分、开心每一天!

 
 
 

日志

 
 

“保护上海方言”营造小囡讲沪语“空间”(原创)  

2012-12-05 12:37:29|  分类: 散文杂谈 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
“保护上海方言”营造小囡讲沪语“空间” - 邡芳 - liubifang0212的博客摇啊摇、摇啊摇、摇到外婆桥、外婆叫我好宝宝、好宝宝、一只馒头、一块糕。
    笃笃卖糖粥,三斤核桃四斤壳、张家老伯伯“问侬讨只小花狗”。落雨啦打烊啦,小八勒子开会啦!这咯是阿拉小辰光童谣。亲切又熟悉,现在小囡“侬会的唱伐”。
 上海这咯海纳百川国际大都市、随着改革开放“浦东开发”“引进国际”“忒国内技术人才”也涌入了外省大批“外来务工人员”。有各地方咯支持,上海发展飞快吸引
国内外人员大量汇入上海,上海也就有了“(各地方言杂交)”为了让各地来沪人员能听懂闲话“(使语言交流方便”)前市政府领导号召全市“普及普通话”,提倡从幼儿园小囡做起“讲普通话”这能一来,上海闲话“逐渐逐渐”消失了。

     从80后小囡开始“上海闲话”开始逐渐退步。伊拉讲上海闲话已经“洋泾浜”啦,尤其是“我字“特别怪”。不过80、忒90后初二年里咯小囡还可以咯,会的讲一点“上海闲话”

     90后几年、忒00后小囡几乎“上海闲话已经讲不来了”。因为小囡从进幼儿园这天开始“就讲普通话”、大批外来人员小囡忒上海小囡在同一“幼儿园”“小学”读书学习、上海才是独生子女,小囡少、外来人员小囡超出上海小囡。从幼儿园到小学小囡逐渐减少。各行各业外来民工子女队伍越来越壮大“幼儿园忒小学队伍里”外地人占了半数以上。教师队伍中也增加外乡教员。来这种环境氛围里、上海90、00后课后失去了讲上海闲话“机会忒空间”。回到了屋里厢伊拉这点小囡也不讲上海闲话、“讲起普通话”,闲话再讲回来屋里厢咯“外公外婆”“阿爷阿娘”“父母”亲也未能及时纠正,甚至于也忒小囡讲起“洋泾浜普通话”,90、00后讲上海闲话空间忒机会末没了市场,就这能“慢慢地慢慢地上海闲话来这代人身上听不到了,当时各方语言专家也未意识到“上海海派方言即将从这代人流失 ”。现在语言专家们“急了”。

  我记得阿拉小辰光只有来上课时、老师是讲“普通话 ”课后老师忒同学讲咯是“上海闲话”即使有外地来咯同学也是随阿拉一道讲上海闲话。现在上海小囡是被外乡话所俘虏,上海大学语言系教授 担心上海方言“将从这一代小囡身上失传消失”。呼吁 从 “幼儿园囡囡”开始抓起“讲上海闲话”。小学教课将插入“沪语童谣书籍”教材。倡导老师课余辰光忒学生多讲讲“上海闲话”。

    每当我走了马上路上听到、长辈忒小囡讲着“洋泾浜”普通话时,我心里非常难过,侬想小囡来学堂里已经失去讲沪语机会,为啥来屋里那伐多把“小囡”一点讲上海闲话空间忒机会呢?长辈们要懂得“保护海派沪语”这咯是上海文化、外国人来上海大学语言系进修“上海方言”作为上海拧阿拉更加要讲“上海闲话”。     老一辈上海拧,侨居国外几十年伊拉讲了“一口流利上海闲话”而且小囡也会讲沪语,如果每个人才有保护上海方言意识,阿拉“上海方言”还可以挽救。“讲上海闲话从我做起”。

    弄堂里借房子外来小囡、我坚持教伊拉上海闲话,小囡看到我叫我一声“外婆”我马上会回答“乖囡侬好!”小囡听了“老开心”嗲溜溜上海闲话吸引了弄堂里外地小囡。伊拉欢喜跟我学上海闲话,阿拉要引导外来人员忒阿拉一道“讲上海闲话”“让一方水土养育一方人”。“孕育出新一代咯“海派上海闲话”。

    

  评论这张
 
阅读(456)| 评论(93)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017